A Karacs Ferenc Múzeum dokumentumainak, könyveinek restaurálása

 

Szakmai beszámoló

A múzeum dokumentumainak és könyveinek hosszú távú megőrzése céljából az NKA Közgyűjtemények Kollégiumához benyújtott 204111/04000 azonosító számú pályázat célja, a gyűjteményben lévő dokumentumok és könyvek állapotának javítása, restaurálása, kiállíthatóvá tétele. 

1./ Karacs TÉRKÉP A. 80.21.1.

Állapota: Vászonra kasírozott térkép, egy szelvénye hiányzik.
A hajtások mentén a vászon szakadozott, hiányos. A papíranyag felületén erősen szennyezett,
vízfoltos, több helyen grafittal aláhúzott helységnevekkel. A lapszéleken szakadozott, gyűrött.
Ebben a formában kiállításra nem alkalmas, további sérüléseknek van kitéve.
Mérete: 96 x 64 cm, 32 szelvényre hajtva.
Anyaga: vászon, papír
Elvégzett munka: A térkép ecsetes száraz tisztítása, mosása Evanátos vízben. A mosás során a szelvények lefejtése az eredeti, meggyengült hordozóvászonról. A térkép szelvényeinek újrakasírozása új natúr vászonra.

 

2./ Karacs család oklevele A. 76.11.1.

Állapota: Kétlapos, kézzel írott levél, erősen szennyezett, vízfoltos lapokkal. A hajtásokban a papír meggyengült, helyenként kilyukadt, a lapszélek sérültek, gyűröttek, szakadozottak.
Mérete: 23 x 33 cm. két levél, négy lap – nyolc írott oldal
Anyaga: merített papír
Elvégzett munka: a lapok száraz tisztítása radírporral és ecsettel, Evanátos mosás, a sérülések javítása, préselés, a további tároláshoz pallium készítése.

  

3./ Csebi család – oklevél ( kézirat ) A.76.10.1-10

Állapota: Öt lapból álló, kézzel írott oklevél, első oldalán vörös viaszpecséttel ellátva, melyet eredetileg papírral fedtek le, de ez már leesett. ( megőrizve!)
A hajtásokban a papír meggyengült, a lapok közepe ezeken a helyeken lyukas, a lyukak szélénél gyűrött, szakadozott. / fotó / A lapok szélei szintén szakadozottak, gyűröttek, a teljes oklevél erősen szennyezett, koszos, foltos.

Mérete: 23 x 33 cm. - öt lap
Anyaga: merített papír
Elvégzett munka: Az ívek óvatos szétbontása, száraz tisztítása radírporral és ecsettel, mosás Evanátos vízben, száradás után a sérülések javítása japán- illetve merített papírral, préselés, a pecsét papír borításának visszahelyezése, pallium készítés.

  

4./ Aranyos András obsitlevele A.83.57.1.

Állapota: egylapos nyomtatvány, rossz állapotú. A lap két darabra szakadt, szélei és a hajtások mentén erősen sérült, szakadozott, gyűrött és hiányos. Felülete szennyezett.

Mérete: 46 x 36 cm.
Anyaga: papír
Elvégzett munka: A dokumentum óvatos száraz tisztítása radírporral és ecsettel, mosás Evanátos vízben, száradás után a sérülések javítása, hiányok pótlása, préselés után pallium készítés.

  

5./ Lelki jó illat-tétel… 2253

Állapota: kisméretű, fekete egészbársony kötésű könyv. Kötése szennyezett, gerince vetemedett.
Fűzése meglazult, lapjai koszosak, foltosak, eleje-vége szakadozott, gyűrött.

Mérete: 7 x 4 cm.
Anyaga: bársony, papír
Elvégzett munka: A borítás leemelése, száraz tisztítás, szétszedés. A lapok Evanátos mosása, javítás, préselés, fűzés az eredeti szerint, új fekete színű egészbársony kötés készítése.

  

6./ Ágota széphistóriája A. 80.4.1. ( kézirat )

Állapota: Nagyon erősen szennyezett könyvtest, kötése hiányzik. Az könyvtest lapjainak utolsó egyharmada vastagon sáros, gyűrött, szakadozott.
Mérete: 19,3 x 11,8 cm.
Anyaga: merített papír
Elvégzett munka: Az ívek szétbontása, a lapok óvatos mechanikus tisztítása Wishab szivaccsal, illetve radírporral, ecsettel. A sárnak így csak egy részét sikerült eltávolítani, mert az erősebb beavatkozás roncsolta volna az amúgy is gyenge papírt. A nedves tisztítás során a sárral szennyezett lapokon egyenként óvatos ecseteléssel próbáltuk a rárakódott szennyeződést fellazítani és így eltávolítani. Sajnos helyenként a sár már annyira „ beleette” magát a papír anyagába, hogy minden igyekezetünk ellenére sem tudtuk kielégítően eltávolítani a felületről. Így csak arra próbáltunk törekedni, hogy az írást lehetőség szerint olvashatóvá tegyük.
A javítást követően a könyvtestet egészpapír kötéssel láttuk el.

  

 A teljes restaurálási dokumentáció letölthető: Restaurálási_dokumentácó

Mondd el a véleményed!
PORTRÉ: Kecskés Gyula

Kecskés Gyula
(1901. július 12 – 1987. december 31)
helytörténeti kutató

Portré: Csenki Sándor

Csenki Sándor 
(1920. március 16. – 1945. január 19.)

Emlékezet: Arnóth Sándor

Arnóth Sándor
(1960. február 22.–2011. március 16.)

Karacs Ferenc Múzeum Füzetei 2018.

Karacs Ferenc Múzeum Füzetei 2018.

Kövess minket facebookon!