A Karacs Ferenc Múzeum könyveinek, dokumentumainak restaurálása

Szakmai beszámoló

A múzeum dokumentumainak és könyveinek hosszú távú megőrzése céljából az NKA Közgyűjtemények Kollégiumához benyújtott 204111/04195 azonosító számú pályázat célja, a gyűjteményben lévő dokumentumok és könyvek állapotának javítása, restaurálása, kiállíthatóvá tétele.

1./ Mester-levél 1847

Állapota: Papíralapú oklevél, erősen szennyezett, nagyon rossz állapotú. A hajtások mentén elszakadt, széleinél több helyen sérült, hiányos, gyűrött . A hátoldalról cellux-szal és enyves ragasztószalaggal javították, de már ezek a javítások is „elengedték” a papírt.
Mérete: 56 x 44 cm.
Anyaga: papír
Restaurálási terv: a dokumentum restaurálása, konzerválása, előkészítés keretezésre.
Elvégzett munka: ecsetes és radírporos száraz tisztítás, a régi javítások leválasztása, mosás,
a szakadások és hiányok javítása, kiegészítése. Pallium készítése.
Felhasznált anyagok: Glutofix, japánpapír, öntött papír.

      

2./ Magyar Atlas , 1860. 64.128.1

Állapota: Sötétzöld színű félbőr kötésű könyv, a táblákon fekete színű borítópapírral. Gerincén aranyozott címnyomás és léniás díszítés. Erősen sérült kötés, az első táblán a borítópapír egyharmada leszakadt, a gerincbőr fejnél és a nyílásokban szakadozott, sarkai kopottak, hiányosak. A könyvtest oldalról van egybe fűzve, több helyen kiszakadt lapok nyomai láthatók. A fűzése szakadozott. Az első néhány lap fejnél nagy foltban erősen elszíneződött, valószínű, hogy egy korábbi beázás során a színes előzékpapír színezőanyaga „átmosódott” az első lapokra.
Mérete: 30 x 41,5 x 2,5 cm.
Anyaga: papír, bőr
Restaurálási terv: Teljes restaurálás, konzerválás.
Elvégzett munka: A dokumentum száraz tisztítása, a kötés lebontása, szétszedés, a táblák nedves tisztítása, a foltok eltávolítására tett próbálkozás nem hozott eredményt. A hiányzó 23 darab táblát pótoltuk, egy kivételével, ami sajnos az interneten található dokumentumban sem volt meg. A pótlásokat az eredeti lapok vastagságához hasonló kreatív papírra nyomtattuk digitális nyomtatással. A lapokat az eredeti fűzés mintájára hat laponként a gerinc felől egymáshoz öltöttük. Az így kialakított íveket négy bordára fűztük. Új kötéstáblák felerősítése, új félbőr kötés készítése, az eredeti gerincbőr visszahelyezése.
Felhasznált anyagok: Nátrium-ditionid, Evanát, Glutofix, enyv, keményítő, japánpapír, kreatív papír, szürkelemez, juhbőr.

3./ Céh-szabályzat, 1833. 64.665.1

Állapota: Eredetileg bordó egészbársony kötésű, függőpecséttel ellátott dokumentum, nagyon rossz állapotú. A kötésbársony erősen megfakult, nyílásokban és a gerincen szakadozott, a gerincre kivezetett pecséttartó zsinór foszlott, szakadozott. A dokumentum lapjai közül két lappár pergamen, négy lappár pedig papírból készült. Az egész dokumentum erősen szennyezett, papírból készült lapjai helyenként szakadozottak.
Mérete: 35 x 26,5 x 1 cm.
Anyaga: bársony, pergamen, papír, selyem
Restaurálási terv: A dokumentum teljes restaurálása, konzerválása.
Elvégzett munka: Ecsetes száraz tisztítás, a kötés és a pecsét lebontása, a papírból készült lapok mosása, javítása, a pergamen lapok alkoholos-vizes nedves tisztítása, préselése, fűzés az eredeti alapján, új kötéstáblák készítése, az eredeti kötésbársony alápótlása semleges színű vászonnal, az eredeti előzék javítása és visszahelyezése, a függőpecsét tisztítása, majd visszafűzése.
Felhasznált anyagok: alkohol, Glutofix, japánpapír, merített papír, könyvkötő vászon, kasírozott 1,5 mm-es karton.

4./ Játékszin terv , 1838. 64.349.1

Állapota: kötésnélküli könyvtest, lapjai erősen szennyezettek, foltosak, szakadozottak. Korábban egy vékony papírral borították be a könyvtestet, ezt enyves ragasztószalaggal erősítették hozzá.
Mérete: 19,5 x 12,5 x 2,5 cm.
Anyaga: papír
Restaurálási terv: a könyvtest restaurálása, kötéssel való ellátása.
Elvégzett munka: A könyvtest ecsetes és radírporos száraz tisztítása, szétszedés, mosás, javítás, fűzés az eredeti alapján, új egészpapír kötés készítése.
Felhasználandó anyagok: radírpor, Evanát, Glutofix, keményítő, enyv, japánpapír, Ingres papír

5./ Tudományos gyűjtemény, 1836. 64.166.1

Állapota: Barna színű, puha kiadói papírkötéssel ellátott könyv. Erősen sérült állapotú, a kötéspapír szakadozott, hiányos, a könyvtest lapjainak széle szennyezett, gyűrött, szakadozott.
Mérete: 24,5 x 14,5 x 1,5 cm.
Anyaga: papír
Restaurálási terv: teljes restaurálás
Elvégzett munka: A borítópapír lebontása, száraz tisztítás radírporral, a lapok nedves tisztítása, javítás, préselés, fűzés, az eredeti borítópapír kiegészítése és felerősítése a könyvtestre.
Felhasználandó anyagok: radírpor, Glutofix, japánpapír, öntött papírszél.

Mondd el a véleményed!
PORTRÉ: Kecskés Gyula

Kecskés Gyula
(1901. július 12 – 1987. december 31)
helytörténeti kutató

Portré: Csenki Sándor

Csenki Sándor 
(1920. március 16. – 1945. január 19.)

Emlékezet: Arnóth Sándor

Arnóth Sándor
(1960. február 22.–2011. március 16.)

Karacs Ferenc Múzeum Füzetei 2018.

Karacs Ferenc Múzeum Füzetei 2018.

Kövess minket facebookon!