A szabadságért és igazságosságért

A szabadságért és igazságosságért

A Püspökladányi Tájékoztató és Közművelődési Központ, Könyvtár, Múzeum a magyar partnere A SZABADSÁGÉRT ÉS IGAZSÁGOSSÁGÉRT. THÖKÖLY IMRE KURUCAINAK FELKELÉSE című projektnek, mely a Magyar-Lengyel Nem Kormányzati Program keretében valósul meg. Lengyel oldalról a program vezetője a Stary Sączban székelő ”Amici Hungariae” Egyesület. Együttmőködő partnerei Lengyelországban: Nowy Sącz Területi Múzeuma és a Nowy Targi Ökormányzati Kulturális Központ. Szlovák oldalról a Késmárki Múzeum, melynek székhelye Thököly Imre szülővárosa (Késmárk).


A projekt Marek Zalewski koncepciója alapján előkészített tablókiállítást és a hozzátartozó katalógust tartalmazza, mely Thököly Imre – a magyar nemzet hősének – rendkívül érdekes alakját és Lengyelországhoz fűzödő kapcsolatait mutatja be a XVII. századi történelem hátterében. Thököly az oszmán hadsereg támogatásával lett a Magyarországot uraló Habsburgok elleni felkelés vezetője. Harcolt a vallásszabadságért és a vallási toleranciáért, majd az Oszmán Birodalomnak a Habsburgokkal szembeni verségét követően Izmitben, a Márvány-tenger partján telepedett le. 1705-ben halt meg. Utolsó kívánsága az volt, hogy szülővárosában, Késmárkon temessék el. Ez azonban csak 1906 -ban vált lehetségessé.


2021 -ben lesz Thököly Imre újratemetésének 115. évfordulója, melyről a projekt partnerei emlékezni kívánnak. Ennek apropóján tervezték meg közösen a kiállítás bemutatását és a hozzátartozó katalógus népszerűsítését és terjesztését a partnerek székhelyein: augusztusban és szeptember első felében Nowy Sączban, szeptemberben és október elején Stary Sączban, valamint október második felében és novemberben - Nowy Targban. A szervezők a tárlaltot Püspökladányban és más magyarországi városokban, valamint Késmárkon is szándékoznak megrendezni.

 

 

 

Mondd el a véleményed!
PORTRÉ: Kecskés Gyula

Kecskés Gyula
(1901. július 12 – 1987. december 31)
helytörténeti kutató

Portré: Csenki Sándor

Csenki Sándor 
(1920. március 16. – 1945. január 19.)

Emlékezet: Arnóth Sándor

Arnóth Sándor
(1960. február 22.–2011. március 16.)

Karacs Ferenc Múzeum Füzetei 2018.

Karacs Ferenc Múzeum Füzetei 2018.

Kövess minket facebookon!