Gyűjteményvédelem

Szakmai beszámoló

A Karacs Ferenc Múzeum Tagintézmény gyűjteményének védelme és hosszú távú megőrzése céljából fertőtlenítésre, portalanításra és kártevő- mentesítésére

A múzeum gyűjteményének védelme és hosszú távú megőrzése céljából fertőtlenítés, portalanítás és kártevő mentesítés céljából benyújtott pályázat célja, a közgyűjteményben lévő műtárgyak állapotának megóvása, további romlásának megelőzése volt. A legszükségesebb feladatok elsősorban a raktárhelyiségek és az állandó kiállítások tárgyainak szú, egyéb rovar kártevők és gombafertőzés elleni védelme. Valamint a raktárhelyiségben található fa bútorok és eszközök tisztítása, konzerválása, megfelelő körülmények közötti tárolásának megvalósítása.
A Karacs Ferenc Múzeum épületében található belső raktárhelyiség műtárgyait 2014. január és június közötti időtartamban két külső helyszínen kialakított raktárhelyiségbe helyeztük át.
A munkálatokat megelőzően megtörtént a szakszerű rovar és molyirtás az akkor még belső raktárhelyiséggel rendelkező épületben. Az évente kétszer esedékes tisztítási folyamat második alkalommal már az új raktárhelyiségek bevonásával valósult meg, így 2014. október 31- én a múzeumban, a Püspökladány Kossuth u. 28. és Karcagi utcai raktárakban történt meg az általános rovar elleni védelmi munka. Ezen alkalmak során a múzeum teljes tárgyi gyűjteménye fertőtlenítésre került. A vegyes anyagú gyűjteményben található textília, bútor, papíranyag, népi kerámia, néprajzi faeszközök, fém szerszámok. Számuk több ezer darab.

A helyiségek falazata tégla, légállapota megfelelő, nem észlelhető penészedés. A padlózat a karcagi utcában parketta, a Kossuth utcában kőpadló található.
A tárgyak és bútorok elhelyezésüket tekintve salgó polcokon kaptak helyet. A Karcagi utcában jelenleg is tart a polcok rögzítése, a jelenleg földön elhelyezett tárgyak és a falfelület között általában 30-45 cm hézag van.

A Petritelepi Karcagi utcai raktárhelyiségből 8 darab tárgyat választottunk ki, amelyeket tisztítottunk, konzerváltunk. A tárgyak állapota jó, nem hiányos.

A tárgyak fából készültek, közülük 2 db, egy fali téka és egy láda festett fa, ezért nem lehetett egyformán kezelni őket. A festetlen fa tárgyakat mechanikus tisztítást követően paraffin alkonekkel töröltük át, majd ezt követően a tárgyak, bútorok felületeit Opti bútorápolóval védtük meg a portól és a nedvességtől. A festett tárgyak, bútorok felületeinek tisztítása a por eltávolítása után a felületi elszíneződés javítása szintén Opti bútorápolóval történt. Tisztítás, konzerválás után egy másik raktárba kerültek ahol ideális körülmények között vannak tárolva. A helyiségben a relatív páratartalom:45-50%, a hőmérséklet pedig: 20 °C

A pályázaton nyert támogatásból megvalósuló fa tárgyak tisztítását, konzerválását Posta Márta restaurátor szakember és Ferenczyné Csáki Annamária tagintézmény- vezető vezetésével a Karacs Ferenc Múzeum Tagintézmény szakemberei végezték el a helyszínen.

Szakmai beszámoló a múzeum gyűjteményének védelme és hosszú távú megőrzése céljából fertőtlenítésre, portalanításra és kártevő mentesítésére (beszámoló, letölthető pdf)

Mondd el a véleményed!
PORTRÉ: Kecskés Gyula

Kecskés Gyula
(1901. július 12 – 1987. december 31)
helytörténeti kutató

Portré: Csenki Sándor

Csenki Sándor 
(1920. március 16. – 1945. január 19.)

Emlékezet: Arnóth Sándor

Arnóth Sándor
(1960. február 22.–2011. március 16.)

Karacs Ferenc Múzeum Füzetei 2018.

Karacs Ferenc Múzeum Füzetei 2018.

Kövess minket facebookon!