Karacs Ferenc: Magyarország közönséges mappája 1813.

Karacs Ferenc: Magyarország közönséges mappája 1813.

Karacs Teréz egyik írásában olvasható, hogy atyja az elemi iskolát mindig ingyen látta el térképekkel. Ezek közül mutatunk be egyet a múzeum adattárából. Az 1980-ban beleltározott térkép a kabai Gonda Ferenc családtörténeti adatok iratgyűjteményéből származik. "Baranyai-Karacs-családról Püspökladány"-hirdeti a a térkép hátoldalán lévő vászon bejegyzése.

A térkép címe és ajánlása a következő:

Magyarországnak és a hozzá kapcsoltatott Horváth, Tóth országoknak, a Határőrző katonai vidékeknek, nemkülönben az Erdélyi Nagy Fejedelemségnek a legjobb mappák szerént készíttetett Közönséges Táblája". "széki Teleki László grófnak, cs.kir. kamerariusnak, Somogy megye Adminisztratoranak ajánlja Karacs Ferencz a Kiadó és metsző, Pesten, 1813.

 

 

 

 

 

 

Karacs e nemű mappáját tarthatjuk az első magyar nyelvű faliabrosznak, mely vászonra felhúzva, a falra felakasztva volt sokáig használatban az iskolákban. - írja Dr. Ecsedi István Karacs Ferenc térképmetsző élete és művei (1770-1838.) című könyvében

Az 1813-ban napvilágot látott térkép mérete 96 X 64 cm. Állapotát tekintve már a múzeumba érkezésekor is igen használt állapotban volt. A vászonra kasírozott térkép egy szelvénye hiányzott. Az egyes szelvények szélein a hajtások mentén a vászon szakadozott, hiányos, a térkép papíranyaga felületi szennyeződések által erősen szennyezett, vízfoltos. A lapszélek szakadozottak, gyűröttek voltak. 2017-ben az NKA Közgyűjtemények Kollégiuma által nyújtott támogatás keretén belül lehetőségünk nyílt restauráltatni a térképet. A restaurálás során a szakember ecsetes száraz majd nedves tisztítás során a szelvényeket lefejtette az eredeti, meggyengült hordozóvászonról. Majd a szelvényeket új, natúr vászonra kasírozta fel. Ezt követően már kiállításra alkalmassá vált a 32 szelvényből álló térkép.

A múzeum névadójára halálának 180. évforduója alkalmából emlékezünk a Karacs Ferenc által 1813-ban metszett, immár restaurált térkép bemutatásával.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mondd el a véleményed!
PORTRÉ: Kecskés Gyula

Kecskés Gyula
(1901. július 12 – 1987. december 31)
helytörténeti kutató

Portré: Csenki Sándor

Csenki Sándor 
(1920. március 16. – 1945. január 19.)

Emlékezet: Arnóth Sándor

Arnóth Sándor
(1960. február 22.–2011. március 16.)

Karacs Ferenc Múzeum Füzetei 2018.

Karacs Ferenc Múzeum Füzetei 2018.

Kövess minket facebookon!