Kincseink

Múltkori hírek

A Karacs Ferenc Múzeum 1978. október 1. óta működik a mai helyén a Kossuth utca 28. szám alatt. A Hajdú-Bihari Napló 1978. október 26-i lapszámában az 5. oldalon olvasható a múzeumot alapító Rettegi Istvánné cikke, Karacs Ferenc Múzeum Püspökladányban címmel. 


30 éve város Püspökladány

1986. január 10-én az új város bélyegzőjét képeslapokra nyomták rá. Ezek a lapok a település néhány arcát mutatják be. Az avatás 30. évfordulóján elővettük ezeket a képeslapokat, amik visszarepítenek minket 1986-ba.


Népiskolai bizonyítvány

A „Régi iskola” foglalkozásunkhoz kapcsolódóan egy régi elemi népiskolai bizonyítványt mutatunk be.Hónap műtárgya - június

Püspökladány címeres zászlója35 éves űrzászló

Püspökladány címeres zászlója, amelyet az első magyar űrhajós Farkas Bertalan a Szojuz-36 űrhajóval felvitt az világűrbe Valerij Kubaszovval, illetve a Saljut-6 alaplegénységének tagjaival együtt aláírásukkal látták el.


Oromzat

2015 augusztusában ajándékozás útján egy deszkaoromzat került a múzeum gyűjteményébe. A Karacs Ferenc Múzeum már régóta őriz helytörténeti kiállításának részeként egy „napsugár díszes” deszkaoromzatot, most ez a gyűjtemény bővült.


Corpus Juris Hungarici 1779.

Múzeumunk könyvtárának egyik kincse a Mária Terézia uralkodása alatt 1779-ben Budán kiadott törvénygyűjtemény. Ezt a művet a korabeli jogfelfogás corpus claususnak, zárt testnek tekintette, ami röviden azt jelentette, hogy minden törvény hatályos, ami abban benne van, és semmi nem hatályos, ami abban nincs benne.Kossuth-bankó

Kossuth-bankónak nevezzük azokat a papírpénzeket, amelyeket 1848-49 folyamán a magyar kereskedelmi bank, a kincstár és az országos honvédelmi bizottmány kibocsájtott. Többféle pénz volt forgalomban, névértéktől és a kiadás idejétől függően.


Népi gyermekjátékok

A népi gyermekjátékok közül a szabadtéri játékok igen népszerűek voltak a Sárréten mind a fiúk, mind a lányok körében. Ezek közül a csigázás és a bigézés eszközeit mutatjuk be.


Cifraszűr

A cifraszűr az 1860-as évektől a századfordulóig élte virágkorát. Ez időben a pásztorok nélkülözhetetlen ruhadarabja, de a parasztság körében is nagy népszerűségnek örvendett. Fontos társadalmi szerepet töltött be, mert viselete rangot jelentett. A legény addig nem is házasodhatott, amíg cifraszűrt nem szerzett az esküvőre. A leánykérőnél, ha a véletlenül, illetve szándékosan ottfelejtett szűrét korán reggel kitették a ház ereszaljára, akkor nem volt keresnivalója ott tovább. Ha pedig nem tették, azt jelentette, szívesen látják, és szót ejthetnek a házasságról. Megesküdni is csak cifraszűrben lehetett. A cifraszűr volt a magyar parasztember díszruhája egész életén át. Milyen is volt ez a viselet, és a cifraszűr ?Számológép gyékényből

A Karacs Ferenc Múzeum állandó kiállítsában található műtárgyat Szőke Áronné (Biharnagybajom, szé: 1892.) gyékényszövő készítette a Múzeum megrendelésére 1963-ban. A készítő gyermekkorában, az 1900-as években, ilyen számológépen tanultak az iskolában.


Mondd el a véleményed!
PORTRÉ: Kecskés Gyula

Kecskés Gyula
(1901. július 12 – 1987. december 31)
helytörténeti kutató

Portré: Csenki Sándor

Csenki Sándor 
(1920. március 16. – 1945. január 19.)

Emlékezet: Arnóth Sándor

Arnóth Sándor
(1960. február 22.–2011. március 16.)

Karacs Ferenc Múzeum Füzetei 2018.

Karacs Ferenc Múzeum Füzetei 2018.

Kövess minket facebookon!