Látó-határ

 Kádás Nagy Lajos képzőművész

Kádár Nagy Lajos képzőművész 1939. szeptember 18-án született Sárrétudvariban. Alapfokú tanulmányait itt kezdte, majd Debrecenben folytatta a Péterfia utcai református iskolában. Ennek elvégzése után a Péchy Mihály Építőipari Technikumba járt. Erdész szeretett volna lenni, később a szobrászat érdekelte. Munka mellett, levelező tagozaton szerzett építészmérnöki diplomát, a Budapesti Műszaki Egyetemen. 

Tíz évig dolgozott a Debreceni Tervező Vállalatnál. Sárrétudvariban a téesz építőbrigádját irányította. 1972-ben Hajdúszoboszlóra került, a fürdő fejlesztési terveivel foglalkozott. Felfogása szerint az építészet nem választható el más művészeti ágaktól, így a képzőművészet iránti érdeklődése továbbra is megmaradt. Szoboszlón három művész dolgozott rejtett állásban az irányítása alatt. Itteni lakásában nappalijának falára Rácz Györggyel közösen festett erdőrészletet, az ajtón Vasarely zebráit helyezte el. Alkotókészsége mutatkozott abban is, hogy hulladékból készített bútort, autógumiból fotelt, térelválasztó rácsokat tervezett, a Lakáskultúra című magazinban jelentek meg írásai. Nyugdíjba vonulása után Ebesre költözött, a visszaemlékezése szerint ekkor jött el a zavartalan alkotás korszaka, amikor teljesen átadta magát a művészetnek. 

Először 1968-ban szerepeltek alkotásai kiállításon Debrecenben, akkori festményein házakat, tűzfalakat jelenített meg. Első önállő kiállítását 65 évesen rendezte meg Ebesen. Magányos alkat, csoportokba nem akar beilleszkedni. Ábrázolásmódját a lendületes ecsetkezelés jellemzi. Alkotói vágya azután is megmaradt, hogy az 1990-es évektől több szemműtéten esett át. Látása olyan mértékben romlott, hogy emiatt a Holló László-díjas festőművésznek kényszerűségből fel kellett hagyniaa festéssel. A szobrászat felé fordult, kisplasztikákat készít, melyekkel lialakított egy sajátos stílust és formavilágot, amit az organikus absztakció háromdimenziós változatának tekint.

 

 A kiállítás meghívója:

 

Mondd el a véleményed!
PORTRÉ: Kecskés Gyula

Kecskés Gyula
(1901. július 12 – 1987. december 31)
helytörténeti kutató

Portré: Csenki Sándor

Csenki Sándor 
(1920. március 16. – 1945. január 19.)

Emlékezet: Arnóth Sándor

Arnóth Sándor
(1960. február 22.–2011. március 16.)

Androméda Travel Utazási Iroda

Múzeumdigitár

MúzeumDigitár

Kövess minket facebookon!