Múzeumpedagógia

Márciusi foglalkozások

Talpra magyar! címmel az 1848/49-es forradalom és szabadságharc eseményeire emlékezünk, az izgalmas múltidéző foglalkozáson a múzeum műtárgyai is előkerülnek, segítve a kor fegyverzetének, ruházatának megismerését. Kézműves tevékenységként pártákat és csákókat készítünk. A közelgő húsvéti ünnepekre készülve megidézzük a hagyományokat, népszokásokat, kipróbáljuk őseink tojásfestési technikáit a berzselést, írókázást, karcolást.


Februári foglalkozások

Az év legvidámabb, legszínesebb időszakában vízkereszttől hamvazószerdáig felidézzük a farsang jeles napjainak szokásait, hiedelmeit. Megtudjuk mit jelent a farsang farka, illetve miért torkos a csürtörtök. Az ősi hiedelmeket követve a tél elűzéséhez szükséges kellékek közül a gyerekek készíthetnek busó és egyéb álarcokat, saját kezűleg díszíthetnek farsangi gipszmaszkot, amelyeket aztán haza is vihetnek. Az sikolába készülő gyerekek Balázs püspök legendáját is megismerhetik, megnézhetik a régi iskolai eszközöket és kipróbálhatják a palatáblára írást és a libatollal írást. Az időszaki tárlatainkhoz kapcsolódva ismerkedhetünk meg a híres Püspökladányiakkal, munkásságukon keresztül pedig a várossal, ahol élünk.


Múzeumi órák és foglalkozások

Az iskolai oktatás kiegészítéséhez, illetve diákok szabadidős programjaihoz ajánljuk az állandó kiállításinkhoz kapcsolódó tematikus, interaktív múzeumi órákat. Melyek keretében eredeti tárgyakon keresztül ismerkedhetnek meg a Nagy-Sárrét: Püspökladány helytörténetével, az itt élők múltjával, életmódjával, értékeivel.Műhelyfoglalkozások

AgyagozásA Karacs Ferenc Múzeum Tagintézmény élményszerű foglalkozásokat kínál az állandó és aktuális időszaki kiállításaihoz. Múzeológusunk, történészünk hasznos ismereteket, interaktív foglalkozásokat, kreatív kézműves tevékenységek kipróbálását teszi lehetővé mind az óvodás, általános iskolás és középiskolás korosztály számára.


Székely-Magyar Honismereti Tábor

honismereti_tabor1990 óta évente sikeresen szervezzük meg a tábort, amelynek célja, hogy mind a Sárréten, mind a Székelyföldön élő gyerekek ismerjék meg közvetlen környezetünk a Sárrét néprajzi, természeti és helytörténeti értékeit, betekintést nyerjenek egymás kultúrájába, és így erősítsék magukban nemzeti büszkeségüket és identitásukat.


Mondd el a véleményed!
PORTRÉ: Kecskés Gyula

Kecskés Gyula
(1901. július 12 – 1987. december 31)
helytörténeti kutató

Portré: Csenki Sándor

Csenki Sándor 
(1920. március 16. – 1945. január 19.)

Emlékezet: Arnóth Sándor

Arnóth Sándor
(1960. február 22.–2011. március 16.)

Androméda Travel Utazási Iroda

Múzeumdigitár

MúzeumDigitár

Kövess minket facebookon!