Nemesi levelek, oklevelek restaurálása

A NKA Múzeumok Kollégiumához benyújtott 209111/00069 számú pályázat célja a gyűjteményben található nemesi levelek, oklevelek állapotának javítása, restaurálása, kiállíthatóvá tétele.

 

Karacs Ferenc mérnöki diplomája ( pergamen oklevél, függőpecséttel ) 1831. 64. 135.1

Állapota: a pergamen oklevelekre jellemző módon hajtogatott oklevél. A hajtások sarkainál kisebb hiány mutatkozik, egyébként ép, de kissé szennyezett. Az alsó behajtásnál egy nagyjából 3 cm-es hiány látható.
Mérete: 64 x 47 cm.
Anyaga: pergamen

Restaurálási terv: a dokumentum restaurálása, konzerválása, tároló doboz készítése.

Elvégzett munka: az oklevél óvatos kihajtogatása, ecsetes száraz tisztítás, portalanítás, a felületen lévő szennyeződések radírozással történő eltávolítása, mindkét oldalon. Enyhe alkoholos-vizes tisztítás, egyben a pergamen felpuhítása, a hiányok pótlása, fokozatos szárítás, préselés kihajtott állapotban

Felhasználandó anyagok: Etil-alkohol, desztillált víz, pergamen, enyv

 

Egri család nemesi oklevele (pergamen oklevél, függőpecséttel) II. Rákóczi György fejedelmi kancelláriája. Gyalu. 1652. 64. 37.1

Állapota: Erősen szennyezett, foltos, hullámosodott, többrét hajtott pergamen oklevél. A hajtásokban a pergamen erősen meggyűrődött, sarkainál hiányos. A cipó-pecsétben lévő pecsétviasz kétharmada hiányzik, a zsinór jó állapotú.

Mérete: 64 x 49 cm.
Anyaga: pergamen

Elvégzett munka: az oklevelet óvatosan széthajtottuk, majd radírporral átdörzsölve eltávolítottuk a poros szennyeződést a pergamen felületéről, végül ecsettel tisztítottuk le a szennyezett radírport. Alkoholos vízzel puhítottuk fel a teljes felületet, különösen a merev hajtásokat. A hiányokat pergamennel pótoltuk, majd fokozatosan, egyidejű préseléssel szárítottuk ki az oklevelet.

Felhasználandó anyagok: Etil-alkohol, desztillált víz, pergamen, enyv

 

A szerepi Mile család nemesség igazolása 1844. március "első és több napján" 64.924.1

Állapota: Négylapos ívből álló, papíralapú oklevél, erősen szennyezett, foltos, nagyon rossz állapotú. A hajtások mentén elszakadt, széleinél több helyen sérült szakadozott, hiányos, gyűrött. A két lappár sárga-sötétzöld színű sodort zsinórral, nyolcas fűzéssel van rögzítve.

Mérete: 40,5 x 27 cm.
Anyaga: papír

Restaurálási terv: a dokumentum restaurálása, konzerválása, pallium készítése
Elvégzett munka: Radírporral enyhén átdörzsöltük a lapok felületét, majd ecsettel eltávolítottuk a poros, szennyezett radírport. A fűzés szétbontása után a lapokat mostuk, a hiányokat, sérüléseket javítottuk. Préselés után az összeállított ívet az eredeti alapján, az eredeti zsinórral összefűztük, majd a dokumentumot palliummal láttuk el.

Felhasználandó anyagok: Glutofix, japánpapír, öntött papír.

Mondd el a véleményed!
PORTRÉ: Kecskés Gyula

Kecskés Gyula
(1901. július 12 – 1987. december 31)
helytörténeti kutató

Portré: Csenki Sándor

Csenki Sándor 
(1920. március 16. – 1945. január 19.)

Emlékezet: Arnóth Sándor

Arnóth Sándor
(1960. február 22.–2011. március 16.)

Karacs Ferenc Múzeum Füzetei 2018.

Karacs Ferenc Múzeum Füzetei 2018.

Kövess minket facebookon!