Programok

A Zene Világnapja

"Hiszek benne, én bárhol járok, hogy a zene szeretete kitágítja a világot"

Az UNESCO Nemzetközi Tanácsa Yehudi Menuhin kezdeményezésre emelte október 1-jét A Zene Világnapja rangjára. Ez a nap a zeneművészet legnagyobb alakjaira emlékeztet, segíti a különböző kultúrák zenéinek jobb megismerését. Ennek alkalmából a  Csenki Imre Alapfokú Művészeti Iskola diákjai és tanárai hangversenyt rendeznek.

Időpont: 2016. szeptember 30. 17:00 óra
Helyszín: Karacs Ferenc Múzeum Tagintézmény (Kossuth u. 28.)


Múzeumok Őszi Fesztiválja 2016.

Építs hidat! Híd, ami összeköt!

A Karacs Ferenc Múzeum idén is csatlakozik a Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozathoz, így 2016. szeptember 30. - november 12. között változatos programokkal várjuk az érdeklődőket. A múzeumi fesztivál 7 témakör köré épül fel.


Múzeumpedagógiai Tanévnyitó 2016.

A Karacs Ferenc Múzeum Tagintézmény a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Püspökladányi Tankerületével együttműködve tisztelettel meghívja az óvodai, általános iskolai, középiskolai intézmények pedagógusait, munkatársait, a közgyűjteményekben dolgozó kollégákat valamint az érdeklődőket a Múzeumpedagógiai Tanévnyitójára, melyen a Múzeumunk 2016-17. tanévre ajánlott múzeumpedagógiai foglalkozásait és tervezett programjait ismertetjük.

Időpont: 2016. október 5. (szerda) 13:30 óra
Helyszín: Karacs Ferenc Múzeum Tagintézmény (Püspökladány, Kossuth u. 28.)Hogyan dolgozik a régész?

Hogyan dolgozik a régész? című családi napon minden korosztály részére élményt adó régészeti előadásokkal valamint kézműves foglalkozással várjuk az érdeklődőket.

Időpont: 2016. március 5. (szombat) 10:00 óra


Márton-napi ludasságok 2015.

2015. november 14- én, szombaton kerül megrendezésre a Múzeumok Őszi Éjszakája keretében a Márton-napi ludasságok című rendezvényünk. Délelőtt a Dorogi Márton Városi Művelődési Központban kihirdetjük a Mátyás király kenyere című rajzpályázatunk eredményeit. A délutáni program a Múzeumban zajlik, több érdekes programelem között Lévai Péter fotókiállításán vehetnek részt az érdeklődők, akik között az est folyamán a tárlat egy fotóját sorsoljuk ki.


VIII. Múzeumok Éjszakája

A Karacs Ferenc Múzeum csillagos éjszakája

A Karacs Ferenc Múzeum évek óta részt vesz a Múzeumok Éjszakája programsorozatban. Idén is sokféle programmal, csillagászati témájú előadásokkal, Balázs Dénes világjáró geográfus fényképein, ábráin és a tőle származó idézeteken keresztül egy virtuális utazással várja a látogatókat.

Időpont: 2015. június 27. (szombat) 16:30- 23:00 óráig
Helyszín: Karacs Ferenc Múzeum Tagintézmény (4150 Püspökladány, Kossuth u. 28.)Karcolatok a Nagy Háborúhoz

A Karacs Ferenc Múzeum Tagintézmény 2014-2020. között kapcsolódik az első világháborús megemlékezések sorához. 2016. április 20-án nyitottuk időszaki tárlatként a Hajdúsági Múzeum és a MNL HBML Hajdúböszörményi Fióklevéltára közös „Hajdúk a Nagy Háborúban” című vándorkiállítását, amely június 20-ig tekinthető meg.
Folytatva a centenárium programjait, konferenciát szervezünk „Karcolatok a Nagy Háborúhoz” címmel, az első világháború eseményeit és a fellelhető dokumentumok egy szeletét bemutatva a helyi oktatási intézmények, szakemberek és érdeklődők számára.

Időpont: 2016. május 12.  (csütörtök) 9:15 óra
Helyszín: Karacs Ferenc Múzeum (4150 Püspökladány, Kossuth u. 28.)

 


IX. Múzeumok Éjszakája

Térképezd fel…!

A Karacs Ferenc Múzeum „Térképezd fel…!” című programjában a reformkorban alkotó híres püspökladányi születésű térképkészítő és rézmetsző mester, Karacs Ferenc életművének állít emléket. A középkori hagyományokat felelevenítve a művészet, a mesterség és az asztrológia hármasságát idézzük meg a Múzeumok Éjszakáján.
Szokásunkhoz híven idén kilencedik alkalommal gyújtunk Szentivánéji tüzet, hogy elűzzük a sötétséget, és a parazsat átugorva megtisztulhassunk.


Márton-napi ludasságok 2016.

2016. november 12- én, szombaton kerül megrendezésre a Múzeumok Őszi Éjszakája keretében a Márton-napi ludasságok című rendezvényünk. A rendezvény Karászi Judit festőművész kiállításának megnyitójával veszi kezdetét. A tárlaton elsősorban ladányi tájak, városrészletek kerülnek bemutatásra. A Márton-napi tűzet Tóth Istvánné karcagi mesemondó közreműködésével gyűjtjuk meg. 

Időpont: 2016. november 12. (szombat) 17:00 óra
Helyszín: Karacs Ferenc Múzeum (Kossuth u. 28.)Püspökladány és környékének korai történeti emlékei

A múzeum gyűjteményében megtalálható, történelem előtti korból (kőkor, rézkor, bronzkor, vaskor, népvándorlás kora) származó tárgyi anyagból nyílik kiállítás Püspökladány és környékének korai történeti emlékei, az őskortól a honfoglalásig címmel.

Ezt követően történelmi előadás keretében a 1916. december 30-án, száz évvel ezelőtt megkoronázott utolsó magyar királyra, Boldog IV. Károlyra emlékezünk. Seres László munkatársunk mutatja be az uralkodó rövid életét és uralkodását.

Időpont: 2016. december 14. 17:00 óra
Helyszín: Karacs Ferenc Múzeum (Kossuth u. 28.)


Mondd el a véleményed!
PORTRÉ: Kecskés Gyula

Kecskés Gyula
(1901. július 12 – 1987. december 31)
helytörténeti kutató

Portré: Csenki Sándor

Csenki Sándor 
(1920. március 16. – 1945. január 19.)

Emlékezet: Arnóth Sándor

Arnóth Sándor
(1960. február 22.–2011. március 16.)

Androméda Travel Utazási Iroda

Múzeumdigitár

MúzeumDigitár

Kövess minket facebookon!