Római katolikusok régi temploma

Háttérben a Szent Péter és Pál Templom

Festetics Pál a pozsonyi magyar udvari kamara nevében kiadott egy rendeletet a Püspökladányban építendő templom ügyében. Festetics egyelőre csak a szentély megépítéséről intézkedett, „míg a templom nagyobbítható lesz”.
A szentélyt 1778-ban kezdték el építeni a reformátusok régebbi temetőjében, az ún. Szegedi-halmon (most ezen áll a római katolikus templom): ebből bonyodalom keletkezett, a püspökladányi reformátusok sérelmezték az ügyet, az építkezés azonban nem szakadt félbe. A szentélyhez egy fából épített hajót toldottak (építette Litsman József debreceni kőműves). A kápolnát Szent Péter és Szent Pál apostolok tiszteletére építettek.
1786-ban a ladányi római katolikusok a nagybányai kamarai főfelügyelőséghez folyamodtak a templom végleges megépítéséért. Előadták, hogy csak a szentély van készen, a többi rész náddal fedett. A szentélybe nem fér bele a lakosság, sem a katonaság. Verebek és galambok szállták meg a tetőzetet, ezeket elűzni nem lehet, zavarják az istentiszteletet. A lakosság vállalta az építési költségek egyharmadát.
A költségvetéssel ellátott kérelmet jóváhagyásra Bécsbe küldték, az engedély csak 1790 végén érkezett meg.
1794-ben veszélyesnek nyilvánították a templomot, mivel a szentélyhez csak deszkázattal ragasztott templom már annyira omladozott, hogy minden órában összedőlhetett. 1798-ban Rachbauer Péter debreceni kőműves azt a szakvéleményt adta, hogy a szentély nem kell, míg a hozzá ragasztott részt nem lehet javítani.
A templom építésének körülményeiről nincs adatunk. 1819-ben azt jegyezték fel, hogy tornya is van 3 haranggal, 2 oltára, karzata orgonával.
1835-ben a templom és a toronytető gerendázatát újítani kellett. 1843-ra az egyik régi, 150 fontos harang „megromlott”; a vallásalapítványi uradalom új, 336 kg-os harangot öntetett Nepomuki Szent János tiszteletére. 1845-ben új orgonát rendeltek, 1896-ban pedig az uradalom újra fedette a templomot.

Ennek a helyébe tervezte 1921-ben Medgyaszay István a magyaros szecesszió stílusát viselő, kalotaszegi templomok hangulatát idéző mai templomot. Az építkezés 1922-ben kezdődött meg Wagner József irányítása alatt. 1923-as elkészülte után Szent Péter és Pál tiszteletére szentelték fel.

A régi római katolikus templom a mostanira keresztben, É-D irányban épült.

Forrás: Kecskés Gyula: Püspökladány Újkori Története Helyneveiben

Mondd el a véleményed!
PORTRÉ: Kecskés Gyula

Kecskés Gyula
(1901. július 12 – 1987. december 31)
helytörténeti kutató

Portré: Csenki Sándor

Csenki Sándor 
(1920. március 16. – 1945. január 19.)

Emlékezet: Arnóth Sándor

Arnóth Sándor
(1960. február 22.–2011. március 16.)

Androméda Travel Utazási Iroda

Múzeumdigitár

MúzeumDigitár

Kövess minket facebookon!