Térképezd fel...!

A Karacs Ferenc Múzeum rendezvényei sorában az egyik legjelentősebb a Múzeumok Éjszakája egésznapos program, amelyet idén kilencedik alkalommal szerveztünk meg. Évről évre nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy minden látogatói korosztály számára biztosítsuk a színvonalas kikapcsolódás lehetőségét. Ebben az évben kiemelt figyelmet szenteltünk a múzeumokkal, kulturális szervezetekkel, intézményekkel, magángyűjőkkel való együttműködésre. Ennek eredményeképpen tartalmas, széleskörű programkínálatot felsorakoztató eseményre invitálhattuk az érdeklődő látogatókat. Programunkat színesítette a Déri Múzeum, a Bodrogközi Múzeumporta-Cigánd, a Széchenyi Ferenc Kistérségi Tájmúzeum, a "Bíró Ferenc" Vasúttörténeti Magángyűjtemény a Bihari Múzeum. A rendezvények megvalósításában partnerünk és segítőnk volt a Püspökladányi Városüzemeltető és Gyógyfürdő Kft. A gasztronómiai élményekhez nagyban hozzájárult az Ulveczki Kézműves Cukrászda és Kávézó. Mint minden évben idén is díjtalanul biztosítottuk a látogatóink számára a belépést, növelve ezzel a múzeumlátogatás iránti kedvüket.

A program részletes ismertetése

A Karacs Ferenc Múzeum „Térképezd fel…!” című programjában a reformkorban alkotó híres püspökladányi születésű térképkészítő és rézmetsző mester, Karacs Ferenc életművének állított emléket. A középkori hagyományokat felelevenítve a művészet, a mesterség és az asztrológia hármasságát idéztük meg a Múzeumok Éjszakáján. Szokásunkhoz híven idén kilencedik alkalommal gyújtunk Szentivánéji tüzet, hogy elűzzük a sötétséget, és a parazsat átugorva megtisztulhassunk.
A kora esti órákban vette kezdetét a "Csillagösvény" vetélkedősorozat, amely során a 12 égövi jegynek megfelelő játékos feladatot kellett megoldani a bátor próbálkozóknak. A sikeresen teljesítőket nyereményekkel jutalmaztuk.
Elkezdődtek a kézműves foglalkozások, valamint az OMME Püspökladány és Vidéke Méhészek Egyesülete által tartott méhészeti bemutatók. A méhészek minden vendég nagy örömére mézkóstolást is tartottak. Betekintést nyerhettünk a méhek dolgos mindennapjaiba, majd a megszerzett ismereteket játékos feladatokon keresztül használhattuk fel a foglalkozások során.
A IX. Múzeumok Éjszakáját ünnepélyesen Rásó János alpolgármester úr nyitotta meg, aki beszédében a Szentivánéj hagyományaira hívta fel a közönség figyelmét.
Az éjszakai programot Hegedűs Tibor festőművész rendhagyó kiállításával nyitottuk. A "Ki becéz falban megerdet hajakat, verőereket" című időszaki tárlatot Börcsök Attila grafikus művész nyitotta meg és mutatta be a festő munkásságát. Az ünnepség színvonalát emelte a Csenki Imre Művészeti Iskola Ütős tanszakának tanára Szabóné Bojtor Éva és diákja Ferenczy Regő Pálos játéka. A kiállítás augusztus 15- ig tekinthető meg. A kiállítótérből a múzeumkertbe csalogatták fülünket az ott felzendülő kellemes dallamok az ÁFÉSZ Énnekkari kórus előadásában. A kórus dalcsokrát követően a tudományé lett a főszerep, a múzeum foglalkoztató termében érdekes, sokak által kedvelt téma a térképészet került középpontba, sok érdeklődőt vonzott Kovács Zsolt térképész előadása, amelyben a Karacs Ferenc korabeli Püspökladány és környékének térképészetét ismerhették meg. Az éjszaka másik tudományos programeleme az Égi vándorok című csillagászati előadás volt, a legkülönlgesebbnek pedig az éjszakai égbolton történő bolygóles igérkezett Dr. Szabó Gergely vezetésével. Kicsiket és nagyokat is egyaránt ámulatba ejtett az égbolton megfigyelhető Jupiter. Az est folyamán hosszú sorok várakoztak az égi tünemény megtekintésére.
Hagyományteremtő szándékkal hívtuk életre a Karacs Ferenc Emléktúrát, amely során felkerestük a mesterről elnevezett intézményeket, a róla készült szobrokat, valamint az emléktáblát, amely jelzi Karacs Ferenc születésének helyszínét.
A programelemek közötti szünetekben tombolahúzással tettük izgalmasabbá az est folyamát. Együttműködő partnereink, támogatóink jóvoltából számos ajándék talált gazdára. A mindenki által vágyott fődíj egy a Hegedűs Tibor festőművész által felajánlott akvarell volt. A múzeumkertben fölállított kis színpadon a debreceni Kuttya Együttes könnyűzenei koncertjével varázsolta el a közönséget. Az est fénypontja mint mindig, most is a Szent Iván éji tűzgyújtás és az izgalmas tűzugrás volt. Az est rendkívüli éjszakai tárlatvezetéssel valamint a múzeum archívumában felllehető felvételek vetítésével záródott.

A IX. Múzeumok Éjszakáján gasztronómia terén is tudtunk meglepetéssel szolgálni közönségünknek, újdonságként két nagy bográcsban készült babgulyással kínáltuk az ínyenceket. A Bodrogközi Múzeumportáról érkezett vendégeink frissen készítettek ropogós apróbélest, mely nagy sikert aratott.

Az est sikerét bizonyítja a megközelítőleg 200 fő látogató. Ebben az évben tovább bővült a kapcsolódó intézmények köre, ennek megfelelően az est folyamán és programunk kiegészítéseként ingyenesen volt látogatható a ’Biró Ferenc Vasúttörténeti Magángyűjtemény’ (Püspökladány Arany János u. 49.) „Ahol a vasút múltja végleg otthora lelt” című kiállítása. Az Ulveczki Kézműves Cukrászdában a nyitva tartás ideje alatt, a Múzeumok Éjszakája jegyet bemutatók kedvezményesen vásárolhatnak süteményt, fagylaltot. Látogatóink kedvezményes belépőjegyeket kapnak az együttműködő múzeumoktól: Déri Múzeum (Debrecen), Bihari Múzeum (Berettyóújfalu).

A fényképes beszámoló letölthető: Térképezd fel...! IX. Múzeumok Éjszakája 2016.

Mondd el a véleményed!
PORTRÉ: Kecskés Gyula

Kecskés Gyula
(1901. július 12 – 1987. december 31)
helytörténeti kutató

Portré: Csenki Sándor

Csenki Sándor 
(1920. március 16. – 1945. január 19.)

Emlékezet: Arnóth Sándor

Arnóth Sándor
(1960. február 22.–2011. március 16.)

Karacs Ferenc Múzeum Füzetei 2018.

Karacs Ferenc Múzeum Füzetei 2018.

Kövess minket facebookon!