Hangszervarázs

A Törő Gábor Hagyományőrző Népdalkör Egyesület a Karacs Ferenc Múzeummal együttműködve a Zene Világnapja alkalmából, a Kodály Évforduló és az Ifj. Vígh Sándor Emlékév jegyében Birinyi József népzenekutató, hangszeres előadó, hangszerkészítő 1320 darabból álló hangszergyűjteményének válogatásából készült fotókiállítása.

A Birinyi József hangszereiről készített, az azokat bemutató tablókiállítás által megismerhetik a népzenekutató, hangszeres szólista munkásságát, valamint bepillantást nyerhetnek a népi hangszerek készítésébe, osztályozásába. A zene tudományos és emberi vontakozásait ismerhetik meg.

"A Hangszervarázs kiállítással, Lévai Péter mesteri fotóival, szakszövegeimmel, a programmal szeretnék minél hatásosabb ízelítőt adni a népi hangszerekkel kapcsolatos élményeimből, ismereteimből.
Bízom benne, hogy a Lévai Péter - koncerteken használt hangszereimről készített - fotóiból, Püspökladányból vándorútjára induló Birinyi - Hangszervarázs kiállítás, a fotókról visszaköszönő szép, míves hangszerek, az alkotás öröme, a megszólaltatás sikerélménye, a zenélés íze mindenkit megérint. Kívánom, hogy sikerrel merítsetek a "tiszta forrásból", érezzék, élvezzék a múltból fakadó és a jövőben is erőt adó, varázslatos, aktuális ízeit népzenénknek, varázskeltő hangszereinknek!

A Hangszervarázs kiállítás hangszereiről:

Birinyi József „Síppal, dobbal…” hangszerbemutató műsorán 65-70 hangszert szólaltat meg az 1320 darabos, a Kárpát-medence népi hangszereit, saját gyűjtéséből szisztematikusan átfogó Birinyi Gyűjteményből. A püspökladányi Birinyi koncert után Lévai Péter fotós örökítette meg a hangszervarázst hordozó, megszólaló míves hangszereket, amelyek a kiállítás-sorozat által még többekhez eljuthatnak."

Birinyi József népzenekutató, hangszeres szólista

Mondd el a véleményed!
PORTRÉ: Kecskés Gyula

Kecskés Gyula
(1901. július 12 – 1987. december 31)
helytörténeti kutató

Portré: Csenki Sándor

Csenki Sándor 
(1920. március 16. – 1945. január 19.)

Emlékezet: Arnóth Sándor

Arnóth Sándor
(1960. február 22.–2011. március 16.)

Karacs Ferenc Múzeum Füzetei 2018.

Karacs Ferenc Múzeum Füzetei 2018.

Kövess minket facebookon!