Arnóth Sándor

ARNÓTH SÁNDOR (1960. február 22. – 2011. március 16.)

Arnóth Sándor Püspökladányban született. Itt végezte az elemi iskolát, majd a debreceni Landler Jenő Szakközépiskolában tanult vasútgépész szakon. Mindig is érdekelték a humán tárgyak, ezért középiskola után a Bessenyei György Tanárképző Főiskolára ment, és történelem tanári diplomát szerzett.
Először általános iskolai tanárként dolgozott. 1987-ben egyetemi diplomát szerzett, ezek után a Karacs Ferenc Gimnáziumban is tanított. 1989-től hosszú éveken keresztül igazgatója volt a Karacs Ferenc Múzeumnak. A Püspökladány Kultúrájáért Alapítvány titkára volt, valamint több püspökladányi kör és csoport elnöki tisztét is betöltötte.
1994-től aktív politikai életet élt a Fidesz helyi vezetőjeként. Többször volt országgyűlési képviselő, valamint a város polgármestere. Aki ismerte, az tudta róla, hogy szereti a városát: lokálpatrióta volt, amennyire csak lehetett, és mindent megtett azért a településért, amelyik felnevelte, és azokért az emberekért, akiket szeretett. És nem csak ladányi, hanem igazi sárréti ember volt, aki megtett mindent, ami az erejéből tellett – és abból volt elég. Lendület és energia jellemezte. Nagyon sok egyéb dolga mellett létrehozta a Múzeumban a Székely- Magyar Honismereti Tábort, hogy az erdélyi és a ladányi fiatalok megismerjék egymás világát, és így nemesedjenek. De egyébként is fontosnak tartotta a testvérvárosi kapcsolatok fenntartását Makfalvával, vagy az osztrák Fischamenddel.
Nős volt, három gyermek apja: egy fiú és két lány várta haza 2011. március 16-án, amikor autóbalesetet szenvedett, és eltávozott közülünk Zagyva Istvánnal, a sofőrjével együtt. Szeretett szülővárosában helyezték örök nyugalomra.

Mondd el a véleményed!
PORTRÉ: Kecskés Gyula

Kecskés Gyula
(1901. július 12 – 1987. december 31)
helytörténeti kutató

Portré: Csenki Sándor

Csenki Sándor 
(1920. március 16. – 1945. január 19.)

Emlékezet: Arnóth Sándor

Arnóth Sándor
(1960. február 22.–2011. március 16.)

Karacs Ferenc Múzeum Füzetei 2018.

Karacs Ferenc Múzeum Füzetei 2018.

Kövess minket facebookon!