Helytörténet

1517-2017. Püspökladány és a reformáció

Püspökladány a középkorban római katolikus vallású település volt. 1540-1550 között megismerte és elfogadta a reformáció lutheri irányzatát. Az 1550-es évektől kezdett el terjedni a reformáció második, kálvini irányzata. Az 1551. év végén a tiszántúli protestáns lelkészek Püspökladányban közzsinatot tartottak. A zsinat egyik kiemelkedő alakja Kálmáncsehi Sánta Márton volt. A reformáció megjelenése után a XVI –XVII. században, az egyházközség élete egybeforrt a település életével, olyannyira, hogy a település igazgatása sokszor megoszlott a prédikátor és a falu elöljárósága között.


A püspökladányi Rákóczi-harang

A törökhódoltság korában Püspökladány közigazgatása két vármegye joghatósága alá tartozott. I. Rákóczi György erdélyi fejedelem megszerezte és lefoglalta az erdélyi kincstár részére, a korábban a bajomi várhoz tartozó részeket. Ezekben az időkben a fejedelem a ladányi határban gulyát szerzett. Melyért cserébe harangot adományozott a Püspökladányi Református Eklézsia számára.Vasúttörténet

A püspökladányi vasút története. Valamint a továbbiakban olvasható egy Kecskés Gyula által gyűjtött anekdota a püspökladányi emberek és a vasút első találkozásáról.


A Nagy Háború a Sárréten

A Nagy Háború a Sárréten menüpont alatt mutatjuk be az első világháború sárréti vonatkozásait, dokumentumait, levelezését valamint a 39. gyalogezred történetét.


A Sárrét hitvilága

Seres László szerkesztésében betekintést nyújtunk Püspökladány és körnéke 100 évvel ezelőtti hitvilágába. A szerkesztő Rettegi Istvánné és tanítványa, Zagyva Éva által 1961-ben és 1967 decemberében a környékbeli hitvilára vonatkozó gyűjtésekből szemezget. Püspökladány Portio Pénz Specificatiója

Püspökladány Portio Pénz Specificatiója 1828-1834

A Karacs Ferenc Múzeum Tagintézmény Adattárában található egy Püspökladánnyal kapcsolatos régi dokumentum 1828-ból. Településünk akkoriban Szabolcs vármegyéhez tartozott. A dokumentum borító lapjára „Portio Pénz Specificatiója” van írva. Az első oldalon a dokumentum témája van feljegyezve: „Püspök Ladány Helysége részéről az Adóba be adott Pénzek minéműségének és Summájának Fel Jegyzése”


Sütő András adókönyve

Sütő András adókönyveA Karacs Ferenc Múzeum Tagintézmény Adattárában található egy adókönyv, ami Sütő András befizetéseit tartalmazza 1834-1844 között.Pásztorlevél 1865-ből

Pásztorlevél 1865- bőlA magyar pásztortársadalomban az évszázadok során és a tájtól függően többféle hierarchia alakult ki a különféle pásztorok között. A múzeum adattárában található Kirzsa Márton pásztorlevele 1865- ből, melynek leírása tartalmazza a pásztor legfőbb ismérveit, személyleírását.


Városfelfedező

Ismerjük a várost, ahol élünk!
Különleges, történelmi jelentőségű püspökladányi épületek, intézmények, lakóházak bemutatása.


Mondd el a véleményed!
PORTRÉ: Kecskés Gyula

Kecskés Gyula
(1901. július 12 – 1987. december 31)
helytörténeti kutató

Portré: Csenki Sándor

Csenki Sándor 
(1920. március 16. – 1945. január 19.)

Emlékezet: Arnóth Sándor

Arnóth Sándor
(1960. február 22.–2011. március 16.)

Karacs Ferenc Múzeum Füzetei 2018.

Karacs Ferenc Múzeum Füzetei 2018.

Kövess minket facebookon!