Veres József ikonfestő kiállítása

Veres József
nyugalmazott középiskolai tanár szeretettel ajánlja ikonjait a kiállítás megtekintőinek

Remenyik Sándor soraival:

„Az életednek van egy titkos csúcsa,
Mely rejtve őrzi boldogságod,
Egy sziklafok, ahonnan Te az élet
Töretlen teljességét látod,
Hol imádkoznál hosszan, térdenállva,
Mert onnan végtelen a panoráma.

Az életednek van egy titkos csúcsa,
Hová a mélyből kibukkan fejed
S a szépség minden gazdagsága, fénye
Megáldja két csodálkozó szemed,
Hol tiszta vagy, mint kristálypatakok
S megnyitod szíved, mint egy ablakot.”

1945-ben születtem Budapesten, magyar–történelem szakos középiskolai tanár vagyok.
Nyolc éves kisgyermekként láttam először a pócsi Szűzanyát. Már akkor is, s azóta is mindig megérint a görög és pravoszláv templomok belső világa, imáik archaikus szépsége, a gazdag ornátus, az ikonok ragyogásában az odaadó Isten-imádat. Az ószlávul énekelt imádság órákra ott tartott egyszer egy szentpétervári ortodox templomban, és a gyertyaerdő fényében az ikonképek sejtelmessége, kéz, arc és ruha-csillanásai a szentség szinte tapintható jelenlétét közvetítették.
Ahogy Florenszkij írta: „Az ikon az örökkévalóság képét tárja elénk, ha nem is színről–színre, de a tükör által homályosan lehetőségével. Az ikon felhívja az embert, hogy túllépjen a láthatón, hogy egyesüljön a láthatatlannal; az Isten képi igéje, amely válaszra vár és döntésre indít. Az ikon festett vallásosság, képes igehirdetés, amelyet imában-imával készítenek, a dolgozva imádkozz, és imádkozva dolgozz tanítás szerint.”

Az ikonfestéssel az Isten-dicséretnek új imádságát ismertem meg tizennégy éve, amikor ecsetet vettem a kezembe. Ezt a szentlelkes ajándékot azóta is úgy próbálom megköszönni munkás-áhitatom kiváltságos óráiban, napjaiban, hogy kérem, „tegye teljessé benne azt, ami bennem töredékes”.

Kiállításaim voltak szűkebb hazám, Balassagyarmat iskoláiban, templomaiban, börtönében,; a környező településeken, Jász-Nagykun-Szolnok megye több városában, Budapesten, az Avilai Nagy Szt. Teréz Templomban, a budai ciszterci templomban, a főváros gimnáziumaiban, a XII. ker. Önkormányzat Galériájában, Piliscsabán, Debrecenben, Máriapócson, Kalocsán, Békéscsabán, Szegeden.
2000-óta, az ikonfestés mellett a balassagyarmati fegyházban börtönpasztorációt végzek, rendszeresen jelennek meg publikációim Balassagyarmati Városi Újságban, melyekből 2003-ban Árkok és utak címen jelent meg publicisztikai gyűjteményem. (A 2. kötete, a megjelenés óta eltelt időszak írásaiból, kiadás előtt áll.) Időközben, 2005-ben megjelent családtörténeti munkám: Tisztesség örökében, majd 2011-ben az Arannyal s égi kékkel című kötetem, amely ikonjaim és hozzá rendelt versek, írások válogatása.

2016. augusztus
Veres József

A meghívó lehölthető: Veres József ikonfestő kiállítása

Mondd el a véleményed!
PORTRÉ: Kecskés Gyula

Kecskés Gyula
(1901. július 12 – 1987. december 31)
helytörténeti kutató

Portré: Csenki Sándor

Csenki Sándor 
(1920. március 16. – 1945. január 19.)

Emlékezet: Arnóth Sándor

Arnóth Sándor
(1960. február 22.–2011. március 16.)

Karacs Ferenc Múzeum Füzetei 2018.

Karacs Ferenc Múzeum Füzetei 2018.

Kövess minket facebookon!