Csillagos Éjszaka

A program részletes ismertetése

Múzeumunk életében mindig kiemelkedő esemény a Múzuemok Éjszakája rendezvény. Az egész estés nagyrendezvény szervezésnél évről évre nagyon fontosnak tartjuk, hogy minden látogatói korosztály érdeklődését színvonalas programelemekkel keltsük fel. Ezért a közönség részére a múzeum épületében és kertjében figyelemfelhívó, érdekes programokat szervezetünk. Szokásunkhoz híven 2015- ben is díjtalanul biztosítottuk a látogatóink számára a belépést, növelve ezzel a múzeumlátogatás iránti kedvüket.

A kora esti órákban a Sas Ferenc és Bánsághy Kálmán előadóművészek népi hangszerek megszólaltatásával a régi világ hangszereinek meséivel kápráztatták el a gyerekeket. Ezt követte egy kiállításmegnyitó. A kiállítás a Magyar Földrajzi Múzeum 3276 Expedíciós nap - Balázs Dénes, a világjáró geográfus újraolvasva című vándortárlata. A megnyitón Lendvai Tímár Edit a Magyar Földrajzi Múzeum muzeológusa mutatta be a a múzeumalapító világjáró Balázs Dénes munkásságát. A tárlat egészen október végéig tekinthető meg. Minden évben nagy sikert arat a múzeumkertben kialakított Kézműves udvarunk, ahol ebben az évben a Bihari Múzeum munkatársai a vándortárlat témájához igazodva ásványtotóval készültek. Emellett az Ifiház munkatársaival bábkészítésre, népi fajátékok kipróbálására, kézműveskedésre, szalma és csuhéj fonásra volt lehetősége a gyerekeknek  és a játékos kedvű felnőtteknek. Az éjszaka egyik legülönlegesebb programeleme az Utazó Planetárium által múzeumba  telepített felfújt kupola volt, Mesél az Ég! - Karnyújtásnyira az Univerzum! címmel izgalmas,  tudományos vetítőképes előadások hangzottak el. Korhatár nélkül mindenki megismerhette a minket körülvevő világot, a Naprendszert, a távoli csillagok világát, az Univerzum határait. Mindeközben a múzeumkertben fölállítot kis színpadon az F&F Duó együttes Huncut titkok című könnyűzenei koncertjével varázsolta el a közönséget. Ezután a Szentivánéji hagyományok felelevenítése és a látványos tűzgyújtás, izgalmas tűzugrás következett. Az este zárásaként jóhangulatú Táncház hívogatta az tűz körül táncolni, énekelni vágyókat, mindehhez az autentikus népi hangszeres zenéta Csángató Népzenei Együttes szolgáltatta, a néptáncot a Kenderkóc Hagyományőrző Egyesület tagjai tanították be.

Foglalkozások, kísérő rendezvények:

A kézműves udvarban népi játékok, kézműves foglalkozások, bábkészítés, bábozás, a vándorkiállításhoz kapcsolódóan múzeumpedagógiai foglalkozás, ásványtotó várta az érdeklődőket. A gasztro udvar ínycsiklandozó kenyérlángossal, limonádéval valamint ropogós grillázzsal csábította a közönséget a kerti asztalokhoz.

Az est sikeresnek bizonyult, körülbelül 130 fő látogatónk volt. Minden évben egyre bővül a kapcsolódó egyesületek, intézmények köre, így idén a Bihari Múzeummal, a Kenderkóc Hagyományőrző Együttes Egyesülettel, a Magyar Földrajzi Múzeummal, a Múzeumi Baráti Körrel együttműködve tartalmas programkínálatot adó rendezvénnyé vált ez az esemény. A pályázattal elnyert támogatással színvonalas, egyedi hangulatú előadásokkal, zenés produkciókkal hívtuk az érdeklődőket, szórakoztattuk a látogatókat.

A fényképes szakmai beszámoló letölthető: Fényképes szakmai beszámoló

Mondd el a véleményed!
PORTRÉ: Kecskés Gyula

Kecskés Gyula
(1901. július 12 – 1987. december 31)
helytörténeti kutató

Portré: Csenki Sándor

Csenki Sándor 
(1920. március 16. – 1945. január 19.)

Emlékezet: Arnóth Sándor

Arnóth Sándor
(1960. február 22.–2011. március 16.)

Karacs Ferenc Múzeum Füzetei 2018.

Karacs Ferenc Múzeum Füzetei 2018.

Kövess minket facebookon!